0 Kč

15. 5. 2017

Domácí pivní sýr - stačí jen zamíchat a odležet

Tak na mě minulý týden přišlo léto a napadlo mě, udělat si pochoutku, která je sice určena spíš mužům, ale ten můj ji nerad, takže je vždy jen pro mě. A já mám moc ráda, když je něco jen pro mě. 

Asi už jste slyšeli o tom, že se třeba tvarůžky nebo jiné druhy sýrů nakládají do piva a mnozí to s radostí i děláte, domácí pivní sýr je ale úplně něco jiného - je přímo z piva. 

Je to lehký zrající tvarohový sýr, který je specifický svou štiplavou chutí a vůní, která opravdu není pro každého, no mě naprosto okouzlila. A když si ho dám na čerstvý chlebík s máslem a zasypu bohatou vrstvou pažitky nebo kroužků jarní cibulky ... No co vám budu povídat.

Tady je ten nejjednodušší recept na světě pro milovníky piva, na něco, co hned tak někde neochutnáte. Získala jsem ho z časopisu Apetit, odkud jsem uloupila i titulní foto. Tak ať se vám líbí a hlavně ať chutná. 


Domácí pivní sýr

.

Doba přípravy: 15 min, Doba zrání: 2-5 dnů

.

Ingredience:

500 g tučného tvarohu v kostce

15 g soli

1 lžička mleté sladké papriky

1/2 lžičky drceného kmínu

200 ml světlého 12° piva - osobně používám Plzeň

.

Postup: 

1. Do středně velké misky, nejlépe, kterou můžete později přikrýt pokličkou, dejte všechny ingredience kromě piva a vidličkou nebo metličkou smíchejte dohromady. Vždy trvejte na tučném tvarohu a v kostce, protože odtučněné a v kelímku jsou pro tento proces příliš řídké.

2. Postupně přilévejte pivo a pomalu ho vmíchávejte do směsi, aby moc nezřídla. 

3. Výsledek přikryjte pokličkou nebo tak, jak to dělám já, dejte do zavařovací sklenice od okurek s víčkem. Dbejte na to, aby miska ani sklenice nebyla úplně plná. Sýr při zrání nabude na objemu zhruba ještě o polovinu. 

4. Nechejte při pokojové teplotě 2-5 dní zrát. Podle teploty v bytě bude sýr hotový dříve nebo později. Doporučuji sýr kontrolovat každý den a jakmile se objeví trhlinky, dejte ho zrát po zbývající dobu pomaleji do lednice, aby se na něm nevytvořila plíseň. Pokud by se vám vytvořila na sýru bílá plíseň jakoby kvetl, může za to pivo a stačí jen asi 1 cm odebrat a můžete ho bez starostí sníst. Jinou plíseň netolerujte a bez milosti celý výrobek vyhoďte a začněte znovu. 

TIP! Přidáním plnotučné hořčice a špetky mletého pepře dle chuti, docílíte výborné pivní pomazánky, kterou můžete podávat třeba na opečeném dřevorubeckém chlebu bohatě ozdobeném plátky ředkviček nebo jinou čerstvou zeleninou.

Jak můžete vidět, s jedním tvarohem se nemíchám. :-)

. 

Sdílejte dál. Nikdy nevíte, komu se právě trefíte do chuti. :-) 

Přidat komentář

inPage.cz - webové stránky, doména a webhosting snadno.